Δευτέρα, 7 Ιουλίου 200823ΜΑΙΟΥ 2008, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ www.haniotika-nea.gr

Τίτλος: Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης 2 χρόνια μετά

Αγαπητέ αναγνώστη, σήμερα, 2 χρόνια μετά τον τραγικό χαμό του Ηρωα σμηναγού, ολοκληρώνονται στην Κάρπαθο οι τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης (ΗΛΙΑΚΕΙΑ 2008), με οργανωτή τον Δήμο Καρπάθου , σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και τον Δήμο Χανίων.
Χθες έγινε η τελετή αδελφοποίησης των δύο Δήμων.
Έτσι, το λιτό, μα αληθινό κείμενο στο Μνήμα του απέκτησε σάρκα:
Η ΚΡΗΤΗ ΤΟΝ ΓΕΝΝΗΣΕ, ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΝ ΔΕΧΘΗΚΕ.
ΗΡΩΙΚΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΙΟΥ 2006 ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟΣ.
Σε μια εποχή που βλέπουμε , ακούμε, μαθαίνουμε να συμβαίνουν απίθανα γεγονότα , κάποιες φορές αναρωτιόμαστε αν είμαστε ξύπνιοι ή τα βλέπουμε σε όνειρο, ιδιαίτερα όταν μας παρουσιάζουν το άσπρο σε μαύρο ή και αντίστροφα, – αποπροσανατολίζοντας μας - και στην ουσία απαγορεύοντας μας να θυμόμαστε αυτά που πρέπει, ο Κώστας συνέχισε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής του να είναι ο αληθινός εαυτός του, χαμηλών τόνων, ο απόλυτος επαγγελματίας, ο τέλειος άνθρωπος και μόνο μετά το τραγικό γεγονός έμαθε ο κόσμος ποιος ήταν πραγματικά..
Πως μπορείς να χαρακτηρίσεις αυτό το πάντα χαμογελαστό παλικάρι, όταν δυο ημέρες πριν τον τραγικό χαμό του, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας (Κυριακή και ημέρα της Ονομαστικής του γιορτής), ζήτησε εθελοντικά και πέταξε την ώρα των εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης στο Μάλεμε πάνω από το μνημείο των πεσόντων για να τιμήσει και αυτός με τον δικό του τρόπο την Μνήμη τους ;
Έχουν γραφεί χιλιάδες στίχοι και μαντινάδες, αμέτρητα κείμενα απλών και επώνυμων πολιτών, έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, έχουν ειπωθεί και συνεχίζουν να λέγονται τόσα πολλά για την σημασία του εθνικού περιστατικού και τον Κώστα, από εκπροσώπους θεσμικών φορέων.
Δεν μπορεί να μην αναφερθεί η στάση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης που ομόφωνα , στην συλλυπητήρια επιστολή αναφέρει :
Προς την οικογένεια του Ηρωικού Εθνομάρτυρος Κωνσταντίνου Ηλιάκη ο οποίος εθυσίασεν εαυτόν γενναίως υπέρ των ιερών και των οσίων της φιλτάτης ημών πατρίδος και είναι θαυμαστόν παράδειγμα αφοσιώσεως εις το καθήκον. Ευχόμεθα η εθελοθυσία του να γίνει παράδειγμα δια την Χώρα ημών και τους νέους αυτής.
Τι λόγια, τι μηνύματα !
Πάνω σε αυτά τα λόγια υπήρξε συνέχεια όταν ο αρθογράφος της Απογευματινής κ. Χ. Πασσαλάρης σε ένα μεστό και τεκμηριωμένο άρθρο του, ανέλυσε την σημασία και το νόημα της στάσης της Εκκλησίας της Κρήτης σε αυτό το τραγικό Εθνικό γεγονός.
Είναι δύσκολο, είναι πίεση της ψυχής, να γράφεις, να μιλάς για τον αγαπημένο σου μικρό αδελφό και ταυτόχρονα , να μην αφήνεις ελεύθερα τα συναισθήματα σου.
Ο χαμός κάθε νέας και νέου από οποιαδήποτε αιτία , είναι πάντα βαρύ πλήγμα για την οικογένεια και αξεπέραστο γεγονός ,το ίδιο είναι και ο δικός μας πόνος. Όμως το συγκεκριμένο περιστατικό , εκτός από τον χαμό του Κώστα ήταν γεγονός υψίστης Εθνικής σημασίας και μας αφορά σαν λαό που θέλει να ζει ειρηνικά .
Πιστεύω ότι τα σημαντικά, τα κρίσιμα εθνικά γεγονότα και οι χειρισμοί τους δεν πρέπει να ξεχνιούνται και να μπαίνουν στην λογική <σε λίγα χρόνια ποιος θα θυμάται ή θα νοιάζεται για το τι συνέβη….. >
Αλίμονο, αν από αυτά δεν αντλούμε διδάγματα, δεν προσαρμόζουμε τους χειρισμούς και την δράση μας για να μην επαναληφθούν.
Παρακαλώ σήμερα, ημέρα θύμησης και τιμής του Κώστα, όλες τις βαθμίδες της εξουσίας και τα φυσικά πρόσωπα που τις εκπροσωπούν, εντός και εκτός της Χώρας μας, να μην θέτουν τους εαυτούς τους επάνω από τα αξιώματα που κατέχουν, επάνω από τον πόνο, επάνω από τον θάνατο, επάνω από την Ειρήνη και την Υγεία αυτών που καλούνται να υπηρετούν, σαν να πρόκειται να τα έχουν για πάντα και ούτε πρόκειται να πονέσουν ποτέ οι ίδιοι μα ούτε και να πεθάνουν.
Προβληματίζει και ενοχλεί η προσπάθεια υποβάθμισης του περιστατικού και από τις δύο πλευρές (για εμάς από αδεξιότητα ,κακή αντίληψη, απειθαρχία του Τούρκου πιλότου - για τους γείτονες, παράβαση διεθνών κανονισμών από την χώρα μας !…)
Είναι δυνατόν στα ποιο τέλεια και ακριβά F-16 Block 52, οι γείτονες να χρησιμοποιούν πιλότο με αυτά τα χαρακτηριστικά και μάλιστα για αρχηγό του σχηματισμού στην συγκεκριμένη και καλά σχεδιασμένη, φονική, όπως αποδείχθηκε αποστολή αλλά και όσα συνέβησαν αμέσως μετά με την διάσωση του ; Ή, οι γείτονες να κόπτονται για παράβαση εκ μέρους μας διεθνών κανονισμών, ενώ την ίδια στιγμή τους είχαν καταπατήσει κατάφορα με κατασκοπευτική αποστολή , με οπλισμένα αεροσκάφη, σε αεροδιάδρομο της Πολιτικής Αεροπορίας του οποίου έχουμε τον έλεγχο (FIR ΑΘΗΝΩΝ), σε ύψος πτήσης πολιτικών αεροπλάνων και με αδιάψευστο αυτόπτη μάρτυρα, τον πιλότο της EGYPT AIR πτήση 797 Κάιρο- Βιέννη που είδε μπροστά του και ανέφερε την έκρηξη; (οι επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης δεν κινδύνευσαν ; Aυτοί που κόπτονται για την ασφάλεια μας στον αέρα και μας υποβάλουν σε τόσο εξονυχιστικούς ελέγχους πώς αντέδρασαν ή τι μέτρα πήραν;)

Αυτή η λογική θυμίζει τον επικίνδυνο πετροπόλεμο που κάναμε όταν είμαστε μικροί (οι παλαιότεροι θα το θυμούνται-ίσως να έχουν και σημάδια στο σώμα τους), χωρισμένοι σε αντίπαλες γειτονιές και που όταν έφτανε στο αποκορύφωμα και υπήρχε αίμα και κλάμα , στις φωνές των γονιών μας και των γειτόνων, εμείς προσπαθούσαμε να τους πείσουμε ότι απλώς παίζαμε και υποσχόμασταν ότι δεν θα το ξανακάνουμε, (ενίοτε βέβαια δεν κρατούσαμε την υπόσχεση μας, όμως υπήρχε η δικαιολογία της παιδικής μας ανωριμότητας….).
Ενδεικτικά, δύο ημέρες μετά, οι Ταιμς του Λονδίνου σε πρωτοσέλιδο γράφουν : <Οι δύο Χώρες προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το επεισόδιο, τονίζοντας την άρνηση του Τούρκου πιλότου να επιβιβαστεί στο ελικόπτερο διάσωσης>. (το γεγονός της διάσωσης έχει σχολιασθεί από τις εφημερίδες και τις δημόσιες συζητήσεις των ημερών εκείνων)
Η Γκάρντιαν σε πρωτοσέλιδο αναφέρει αυτό που υποψιαζόμαστε, αλλά δεν τολμούμε να παραδεχθούμε και να αντιληφθούμε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις και για τις δύο χώρες : από το 1974 έχουμε φτάσει 3 φορές στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης (σε δημοσίευμα Ελληνικής εφημερίδας Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας ανέφερε ότι ήταν 5 οι φορές που φτάσαμε στα πρόθυρα σύγκρουσης) – με τελευταία το συγκεκριμένο περιστατικό που χάθηκε ο Κώστας. Ακόμη και ο Τουρκικός τύπος των ημερών εκείνων παρότι είναι γνωστή η διασύνδεση μερίδας του με το στρατιωτικό κατεστημένο , ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, και απόφυγε τίτλους και σχόλια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προκλητικά, προφανώς συναισθανόμενος που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει το τραγικό περιστατικό.
Η μη γενίκευση του επεισοδίου και μετατροπή του σε σύρραξη οφείλεται σε τυχαίο γεγονός.
Άραγε ως πότε η τύχη θα είναι με το μέρος και των δύο πλευρών εφόσον σε κάθε σύγκρουση και οι δύο πλευρές βγαίνουν ηττημένες ;
Ενώ γινόταν πραγματικός πόλεμος στον αέρα από τις αρχές του 2006, όλοι ήταν ενήμεροι, η προκλητικότητα των <γειτόνων> είχε φτάσει στο ζενίθ, μια εβδομάδα πριν τον χαμό του Κώστα , πάλι από τύχη δεν συνέβη παρόμοιο περιστατικό, (ειδικοί στα Αμυντικά θέματα εκείνες τις μέρες δημόσια και επώνυμα απορούσαν πως άργησε!! να συμβεί, μετά από τόσο μεγάλο διάστημα συνεχούς έντασης στον αέρα!).
Η τουριστική περίοδος είχε αρχίσει και για τις δύο χώρες , είναι ζωτικής σημασίας και θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία τους , όχι μόνο την συγκεκριμένη περίοδο αλλά και μελλοντικά, (δεν είναι άποψη μου, είναι παραδοχή επισήμων οικονομικών και τουριστικών φορέων και παραγόντων από τις δύο χώρες εκείνες τις ημέρες).
Εφόσον λοιπόν κανείς στην πραγματικότητα δεν ήθελε την πολεμική σύγκρουση, γιατί κανείς δεν πήρε την πρωτοβουλία, αλλά ούτε και πίεσε να κάνουν οι Αρχηγοί ΕΔ των δύο χωρών αυτό που έκαναν αμέσως μετά, μέσω της <κόκκινης γραμμής επικοινωνίας>, δηλαδή να συμφωνήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης για να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση;
To προλαμβάνειν δεν είναι πάντα ποιο αποτελεσματικό από το θεραπεύειν;
Μόλις δύο μήνες μετά, με νωπές τις πληγές από το σοβαρό Εθνικό περιστατικό και τον χαμό του Κώστα (26-28 Ιουλίου 2006),ο Έλληνας Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων επισκέφθηκε την Άγκυρα για συζητήσεις σε τρόπους αποτελεσματικότερης εφαρμογής των υπαρχόντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε., μνημόνιο Παπούλια – Γιλμαζ όπως είναι γνωστό από το 1988 ), καθώς και το μορατόριουμ στον αέρα που προβλέπονταν κατά την θερινή περίοδο, (κάποιοι είχαν ξεχάσει ότι και ο Μάιος του 2006 ήταν τουριστική περίοδος για τις δύο χώρες ).
Υπήρξε λίγους μήνες μετά, (1-4 Νοεμβρίου 2006) ανταπόδοση της επίσκεψης από τον Τούρκο Α.Ε.Δ. στην Αθήνα για συνέχιση των συζητήσεων και αποφυγή εντάσεων στο μέλλον. Επίσης σύμφωνα με δημοσίευμα, μεθαύριο (25/5/2008) ο Έλληνας ΑΕΔ θα επισκεφθεί την Άγκυρα σε προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη.
Αυτές οι κινήσεις δεν εμπόδισαν τους γείτονες να δείξουν το διαχρονικά γνωστό ήθος και ύφος λίγους μήνες αργότερα, στις 19/3/2007, όταν το Τουρκικό ΥΠΕΞ επέδωσε στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ιταμή ρηματική διακοίνωση με την οποία απαιτούσε να ζητήσουμε συγνώμη και να καταβάλουμε αποζημίωση όχι μόνο για το αεροπλάνο τους, αλλά και για τις <<ηθικές ζημιές>> που προκλήθηκαν !
Αποπειράθηκαν με τον ποιο ιταμό , ψεύτικο και άνανδρο τρόπο να σκοτώσουν τον Κώστα για δεύτερη φορά !
Όμως το Τούρκικο ΥΠΕΞ που συνεργάζεται στενά με το στρατιωτικό κατεστημένο, συνεχίζει τις προκλήσεις . Έτσι , λίγες ημέρες πριν , στις 10/5/2008 στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του, έχει ιδιαίτερα εχθρικό περιεχόμενο για την Ελλάδα.
Παρά τις εκτός κάθε λογικής και ιστορικής πραγματικότητας <θέσεις τους> που πολλές φορές είναι για εσωτερική κατανάλωση και για δημιουργία εντυπώσεων στο εξωτερικό (λές και οι ξένοι δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα) ,
εύχομαι ολόψυχα να προχωρήσουν τα Μ.Ο.Ε. , άλλωστε αυτό θα φανεί στην πράξη.
Είναι όμως φανερό σήμερα, 2 χρόνια μετά , από τις εκδηλώσεις τιμής και θύμησης , από αυτά που γράφηκαν , γράφονται και λέγονται για τον ήρωα Σμηναγό, ότι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί πως η κινητικότητα αμέσως μετά, οι συναντήσεις των δυο Α.Ε.Δ. , οι συζητήσεις για υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ενδεχόμενα μια ποιο μόνιμη και σταθερή Ειρήνη στην περιοχή , οφείλονται στην Εθελοθυσία του Κώστα.
Αιωνία η μνήμη σου αγαπημένε μου αδελφέ.
Φίλιππος Ι. Ηλιάκης

18 σχόλια:

Ο δαίμονας της λίμνης είπε...

Φίλε μου δεν ξεχνάμε τον αδερφό σου και πάντα θα ζει στις καρδιές μας.

Δε μπορώ να σου γράψω κάτι άλλο. Αισθάνομαι οτι τα λόγια είναι λίγα για να εκφράσω την υπερηφάνεια αλλά και τη λύπη μου για το χαμό του αδερφού σου.

Προτιμώ να σε βρω και να σου σφύξω το χέρι.

ΖΑΛΕΥΚΟΣ είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Δημήτρης Σπυρόπουλος είπε...

Υπάρχουν άραγε λόγια για να εκφράσει κανείς το θαυμασμό του και να υποκλιθεί μπροστά στη θυσία του ήρωα τούτου; Εμείς εργαζόμαστε καθένας με ασφάλεια όταν ο αετός του αιγαίου μας, έδινε τη δική του μάχη χωρίς επιστροφή!!!
Θαρρώ, δε φτάνουν όλες οι δάφνες της μεγαλονήσου για να τις καταθέσουμε στη δόξα που περιβάλλει το μνημείο του.
ΑθΑΝΑΤΟΣ!!!
Δημ. Σπυρόπουλος
Μαθηματικός
Δ/ντής Γυμνασίου Μαραθώνα
http://users.att.sch.gr/sokopage

pyravlos είπε...

Hρωες βγαινουν σε ολες της εποχες.ο αδερφος σου ειναι ο Ηρωας της εποχης μας.ας ειναι η θυσια του φωτεινο παραδειγμα για ολους μας.


ΑΘΑΝΑΤΟΣ

venceremos είπε...

ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΣΗ ΣΚΕΨΗΣ ΝΑΣ
ΣΑΦΙ ΔΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙΣ
ΝΑ ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΜΑΥΡΑ ΑΝΕΦΑΛΑ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙΣ

skal είπε...

Οι κρητικοί έχουν χύσει πολύ αίμα στους αγώνες ου Ελληνισμού για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.
Ένας απόα υτούς είναι ο αείμνηστος σμηναγός Κώστας Ηλιάκης.
Το ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία είναι να αποτελέσουν όλοι αυτοί που χάθηκαν υπηρετώντας την πατρίδα και την ελευθερία σύμβολο αγωνιστικότητας και ευθύνης για το μέλλον του τόπου μας.
Ο Κώστας Ηλιάκης πέθανε υπερασπιζόμενος την εθνική μας κυριαρχία, που επιβουλεύονται καθημερινά οι γείτονές μας στο Αιγαίο πέλαγος και αλλού.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Κώστα.

Με τιμή στον ήρωα και την οικογένειά του

Σάββας Καλεντερίδης

aias339m είπε...

KAΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ ΦΙΛΙΠΠΕ ,ΑΔΕΡΦΕ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΗ,ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ,
ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ, ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΣΟΥ ΟΥΤΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ ΤΑΞΙΔΙ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΣΟΥ !!!
ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ/ΧΟΥΜΕ ΤΑΧΘΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΜΕ...

aias339m
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

Ανώνυμος είπε...

oi hroes pote de paithenoun ,apla mas deixnoun ton dromo....
as eine to aima tou to telefteo pou tha xithei ,athanatos
pelekys

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Φειδίας Μπουρλάς είπε...

Δεχθεῖτε παρακαλῶ, κύριε Ἠλιάκη, τὰ αἰσθήματα τοῦ σεβασμοῦ καὶ τῆς εὐγνωμοσύνης μου πρὸς ἐσᾶς καὶ τὴν οἰκογένειά σας.

Δὲν χρειάζεται νὰ προσθέσω τίποτε ἄλλο, παρὰ μόνον τὸ παρακάτω βίντεο, μὲ τὸ τραγοῦδι τοῦ Βασίλη Σκουλᾶ νὰ συνοδεύει τοὺς ἀετούς μας καθὼς σχίζουν τοὺς γαλανοὺς οὐρανοὺς τοῦ Αἰγαίου μας. Τοὺς ἀετοὺς μας ποὺ κάθε μέρα παίζουν μὲ τὸν κίνδυνο, καὶ μερικοὶ ἀνεβαίνουν ἀκόμη ψηλότερα, γιὰ νὰ πετοῦν παντοτινὰ μὲ τοὺς ἀγγέλους...

Hellenic Air Force - Ἀφιερωμένο στὸν Κώστα Ἠλιάκη καὶ ὅλους τοὺς ἥρωες τῶν αἰθέρων μας

Μάρκος είπε...

Αυτονόητος και ο δικός μου θαυμασμός για τη θυσία του Κώτα Ηλιάκη. Θα θελα να γίνει μια διευκρίνιση, γιατί είχα μια κουβέντα τις προάλλες και έμαθα κάτι που με ξένισε. Αν δεχτούμε ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν κάνει πολλά για τους αεροπόρους μας και δεν αποτιμά όπως πρέπει τις θυσίες τους, τότε θα ήθελα να μου πει ο αγαπητός Φίλιππος Ηλιάκης, είναι ο ίδιος που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2007; Κι αν ναι, τότε δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τι τον έκανε να βάλει υποψηφιότητα με το κόμμα το οποίο χάρισε το Αιγαίο στους Τούρκους, και που ουσιαστικά η πολιτική του, αυτή του "ζεϊμπέκικου", αναγκάζει τους αεροπόρους μας να βγαίνουν εν καιρώ ειρήνης σε συνεχείς αεροπορικές αναχετίσεις....

Φίλιππος Ηλιάκης είπε...

Αγαπητέ μάρκο σε ευχαριστώ για τον θαυμασμό σου στον Κώστα και την θυσία του. Αυτό το ιστολόγιο είναι για την θυσία, την τιμή και την μνήμη του Κώστα, είναι το ηλεκτρονικό μνήμα του και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λόγος της ανάρτησης του.
Για τα υπόλοιπα που είναι για εμας τους ζωντανούς ακόμη, εαν θέλεις , καθώς και κάθε αναγνώστης , μπορούμε να συζητήσουμε στην ηλεκ/κή μου δ/νση filiakis@gmail.com
Νά είστε πάντα καλα

ΒΑΣΙΛΗΣ είπε...

ΗΡΩΑΣ!

Κωνσταντίνα είπε...

ΜΕΓΑΛΟ ΔΕΟΣ ΝΙΩΘΙΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ ΜΑΣ,ΤΑ ΑΓΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΑΙΘΑΙΡΩΝ ,ΤΟΥΣ ΑΓΡΥΠΝΟΥΣ ΦΡΟΥΡΟΥΣ.... ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΡΙΓΟΣ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΣΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ 'ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ' ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΣΟΙΠΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΤΕ... ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΗΡΩΑΣ.....
ΝΤΡΟΠΗ ΟΜΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ....

Σίσσυ Ουζουνίδου είπε...

Σε πείσμα των καιρών , σε μια περίοδο που τα πάντα και οι πάντες παραπαίουν , ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΜΗΝΑΓΟΣ , ο άγρυπνος φρουρός του Αιγαίου με το απαράμιλλο έργο του και την μεγαλειώδη θυσία του επαναπροσδιορίσε την αληθινή έννοια του Έλληνα !
Η θυσία του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη δεν υπήρξε απλά ένα συμβάν που πρόσκαιρα επηρέασε και παρήλθε , άγγιξε τις ψυχές μας, έγραψε ιστορία , μας υπενθύμισε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο ότι οι ΗΡΩΕΣ πολεμούν σαν ΕΛΛΗΝΕΣ!
Αυτή την παρακαταθήκη έχουμε ιερό καθήκον να την εξυψώσουμε , να την κάνουμε σημαία , να τιμούμε με όποιον τρόπο μπορούμε την μνήμη και την θυσία του ΕΛΛΗΝΑ ΗΡΩΑ!
Οι ΗΡΩΕΣ δεν ξεχνιούνται ΠΟΤΕ ! Κύριε Ηλιάκη ο αδερφός σας , θα ζει πάντα στην μνήμη και στις καρδιές όλων μας !

Ανώνυμος είπε...

ΚΏΣΤΑΣ ΗΛΙΆΚΗΣ


Στ’ ουρανού το γαλάζο
και στων σύννεφων τ’ άσπρο,
χτες-στα μέρη η αυγούλα
όπου πρώτα φωτίζει
σαν ο αγώνας της μέρας
το σκοτάδι κερδίζει-
σ’ απροσμέτρητα ύψη-
χτες- υψώθη ένα κάστρο.

Κάστρο λες καμωμένο
από αιθέριο αλαβάστρο
κάστρο λες Άγιου κάποιου
ιερό μετερίζι.
Από ευθύνη πλαντάζει
κι από αγνότητα σφύζει.
Κάστρο γης ο αθέρας
-κάστρο φλόγινο άστρο.

Από μέσα του ο Κώστας
ο Ηλιάκης μας βλέπει.
Σμηναγός όλο αξία.
Όλο έγνοια πατέρας.
Σοβαρή και γαλήνια
η ματιά του μας σκέπει.
Η ανάσα του ευλόγια
και περφάνιας αγέρας.

A! ΠατρίδαΙ Τον ήρωα
δες, τον Κώστα Ηλιάκη-
και μιμήσου τον: ΣήκωΙ
Πέτα! Αντρέψου λιγάκι!


Γιώργης Χολιαστός-25 Μάη 2006

Χαράλαμπος Γ. Αλατζιάς είπε...

http://alatzias.blogspot.com/2010/05/23-2006.html

"του ανδρειωμένου ο θάνατος... θάνατος δε λογιέται".

Αιωνία σου η μνήμη. Σε ευχαριστούμε Σμηναγέ....
Καλές να είναι οι πτήσεις σου στον Ουρανό των Ηρώων.

Ανώνυμος είπε...

Σ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΤΟΥ ΛΕΓΑΝ
ΑΝ ΗΡΩΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ
Σ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ
ΔΙΑ ΤΑΝ ΑΡΕΤΑΝ ΕΜΟΧΘΕΙ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ 35-09΄9Β
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ 27-27΄5Α
ΦΑΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΣ
ΣΕ ΔΙΟΠΤΕΥΣΗ 311Χ22.3ΝΜ
ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΞΗΡΑ

ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΕΠΙΤΥΜΒΙΟ

Πάντ' αεράκι δροσερό
κύμα γαληνεμένο
νάναι στον τόπο π' έπεσες
Αητόπουλο ανδρειωμένο

Κι απ της Καρπαθου τις ακτές
ως τις κορφές της Κρήτης
ν' αναχαιτίζεις κάθ' εχθρό
Ηρωας Δροσουλίτης


Γιαννουλάκης Μιχάλης